Hoofdstuk 1

Kees

“Hermie kom eens naar de keuken.”
Ik zat in de huiskamer met mijn broer tv te kijken toen mijn ouders mij riepen.
Eenmaal in de keuken vertelde mijn ouders dat ze een klacht hadden gehad van iemand uit de buurt, ik had hun zoon proberen te versieren.
Ik was op dat moment 15 jaar en wist niets over homoseksualiteit. Ik had inderdaad de jongen willen versieren in het zwembad, maar hij had geen interesse.
Toen hij thuis kwam heeft hij dat gelijk aan zijn ouders verteld.

Het was in die jaren (1971) een groot schandaal. De seksuele revolutie was ons Katholieke dorp redelijk voorbij gemarcheerd, en die ouders lichte dan ook gelijk mijn ouders in. (Het was moeilijk daarna om hen tegen te komen, maar ze hebben nooit anders tegen me gedaan als voor die tijd. Dus veel respect voor hen.)
Mijn ouders waren eerder bezorgt dan boos, en de vragen waren ook niet op een beschuldigende manier, maar er werd me wel heel duidelijk gemaakt dat zoiets niet kon.
Natuurlijk hadden mijn ouders al eerder samen hierover gepraat, en ze hadden een sterk vermoeden waar ik die gevoelens vandaan had. Er was namelijk een vriend (laat ik hem vanaf nu Kees noemen) van mijn vader die uitstapjes maakte met zijn verloofde en veel jongens van mijn leeftijd, ze hadden snel de link gelegd. Het hoge woord kwam er uit, ja die man deed al jaren seksuele handelingen bij me. Hierna was het gesprek snel afgelopen.

Wie is Kees

Kees was een vriend van mijn vader. Beide hadden als hobby muziek maken, mijn vader in een muziekkorps en Kees had een eigen band.
Met die band speelde Kees vaak op een camping in Limburg.
Hij had een verloofde met een broer die net iets ouder was als ik, en bij ons in de buurt woonde. Hierdoor kon Kees vaak jongens mee naar de camping nemen zodat ze gezamenlijk een mooie tijd hadden daar. Dan kreeg je van hem wat centen mee voor bijvoorbeeld de discokelder. Dan was de broer van zijn verloofde niet alleen.
Ik weet niet of alle jongens daarvoor moesten “betalen” met hun lichaam, of dat Kees een keus maakte. In ieder geval had hij mij daarvoor uitgekozen.
Er werd me duidelijk gemaakt dat mocht ik er ooit over praten, dat al die jongens een hekel aan me zouden krijgen omdat geen van hen dan nog mee mochten naar de camping. Daarbij zouden mijn ouders mij nooit geloven, want Kees was volwassen en een vriend van mijn vader zei hij, dus hem geloofde ze veel eerder dan een jongetje van 11 jaar.
Het voelde als een zware verantwoordelijkheid en eenzaamheid. Ik kon toch niet al mijn vrienden hun plezier van de camping afpakken? Daarbij had Kees natuurlijk in mijn gedachtegang als 11 jarige wel gelijk. Wie zou mij geloven? Kees was volwassen, en verloofd met een jonge vrouw. Niemand zou ooit geloven dat Kees met zijn vingers aan zo’n waardeloos figuur als ik zat.
Hier is het fundament van de muur in mijn hoofd gebouwd. De komende jaren zou de muur alleen maar hoger gaan worden. Er gebeurde veel in mijn jonge leventje, en ik droeg een geheim mee dat absoluut niemand mocht weten.
Het misbruik begon zo rond 1966, ik was sowieso veel te jong om te begrijpen wat de impact zou zijn. In die tijd kende je als 11 jarige het woord homo nog niet eens. Internet bestond nog niet, en in ons katholieke gezinnetje werd over seks totaal niet gesproken.
Een glorietijd voor pedofielen.

Geef een reactie