De angst slaat me soms om het hart

Discriminatie, intolerantie, harde tegenstellingen, blokkades enz enz. Soms denk ik weleens dat de wereld aan het imploderen is.

Mijn geboorte jaar 1955 was denk ik een hele goede. Ná de tweede wereldoorlog en Nederland was al flink aan het opbouwen. De seksuele revolutie kwam er aan, en in de jaren dat ik leefde kregen we televisie, telefoon, mobiele telefoon, internet, cd spelers enz enz. En tot nu toe is er in ons kleine landje gelukkig ook geen echte oorlog meer uitgebroken.

Maar hoe lang gaat het nog duren voor we elkaar niet alleen met woorden maar ook letterlijk in de haren vliegen.
Ik zal het allemaal niet zozeer meer meemaken, maar ik sta soms de grootste angsten uit over wat mijn (klein)kinderen nog allemaal gaan meemaken.

In vele jaren is er heel veel vooruitgang geweest, homorechten, vrouwenrechten, abortus, om maar wat te noemen.
Dit ging zeker niet altijd vriendelijk en aardig, kijk maar naar de krakersrellen in 1981 in Nijmegen. Een keiharde confrontatie tussen krakers en politie.
Maar het grote verschil was dat het in die tijd allemaal ging tussen overheid / wetgeving en groepen.

Op dit moment is alles heel anders. De bevolking staat keihard tegenover elkaar.
moslims / voor – tegenstanders zwarte Piet/ christenen  het gaat maar tegen elkaar te keer. Het is gewoon wachten tot het helemaal uit de hand loopt.

Ik ben er van overtuigt dat de media in Hilversum/Amsterdam hier een hele grote invloed in hebben.
Bekende Nederlanders die heel makkelijk roepen dat mensen in het land niet moeten zeuren over de economische vluchtelingen, terwijl de mensen die er werkelijk mee te maken hebben niet aan het woord komen.
Mensen die voor zwarte Piet zijn noemen we nu racistisch, terwijl er nooit een racistisch motief is geweest. Mensen die tegen zwarte Piet zijn vermoorden onze cultuur en zijn landverraders.
Dus je kan rustig een tegenstander van zwarte Piet in je televisieprogramma hebben die dan rustig zijn verhaal kan doen. Maar andersom is onmogelijk, een tegenstander van zwarte Piet kan niet in een televisie programma zitten zonder felle kritiek van een voorstander die ook uitgenodigd is.

Maar het praten schijnt voorbij te zijn.
Ik vertrouw en hoop nu nog op het verstand van  de mensheid in het algemeen.
Maar steeds meer zie je dat er terug geslagen gaat worden. Nu nog met protesten en het tegenhouden van een protestactie op de snelweg, maar soms ben ik bang dat het daar niet bij gaat blijven.
Acties van de politie liggen ook ( terecht of onterecht) op een weegschaaltje, dus ook zei zijn vaak bang om op te treden.

Ik hoop maar dat de mensheid zijn/haar verstand gaat gebruiken.

  • Zwarte Piet is niet racistisch bedoeld dus ga me niet uitschelden voor racist, maar als jij dat wel voelt moeten we eens gaan praten hoe we dat samen oplossen, want ook jij moet een leuke december maand hebben.
  • Ik ben homo en ben er trots op dat ik in Nederland openlijk mezelf kan zijn, maar als jij vanuit je achtergrond daar een probleem mee hebt begrijp ik het volledig, en al ik er wel degelijk rekening mee houden. Maar als ik thuis kom geef ik mijn partner een zoen net als jij doet bij jouw partner. Dat mijn partner een man is, zal voor jou dan ook geen obstakel moeten zijn.

Zo maar twee kleine voorbeeldjes hoe het ook zou kunnen.
Ik hoop echt dat mijn (klein)kinderen in net zo’n wereld mogen leven als ik nu leef en geleefd heb, maar eerlijk gezegd houd ik mijn hart er voor vast.

Geef een reactie