het leren omgaan met mijn faalangst

Na een drukke nachtdienst rij ik naar huis met de auto. ‘s Morgens vroeg is het nog niet zo druk op de weg, dus ik ben snel thuis. Nadat ik een hele nacht gewerkt had, kon ik nooit gelijk slapen. Eerst even rustig zitten en wat drinken. In die tijd rookte ik nog dus, ook even een sigaretje. En dan komt mijn faalangst naar boven.

De twijfel begint

Gelijk als ik dan ga zitten, begint het in mijn hoofd te draaien. Heb ik mijn werk wel allemaal goed gedaan. Elk foutje dat ik die nacht gemaakt heb, komt uitgebreid in mijn gedachte naar boven. Natuurlijk worden ze extra uitgelicht, en is het voor mij het bewijs dat ik echt een slechte vakman ben.

Controleren

Uiteindelijk wacht ik met naar bed gaan zodat ik om 8.00 uur mijn chef kan bellen om te zeggen dat mijn collega even de machine na moet kijken, of ik wel alles goed vast gedraaid heb. Omdat ik vaker zo belde, en altijd alles goed was, gaf mijn chef het al niet meer door aan mijn collega.

Op het nachtslot?

Ik kon het met alles hebben.

  • Zitten de deuren op het nachtslot bv? Dan  kon ik vijf keer naar beneden lopen om te controleren, en als ik weer in bed lag was er de angst of ik wel goed gecontroleerd had. Uiteindelijk vroeg ik dan aan mijn partner of die even wilde kijken.
  • Ook ben ik vaak door weer en wind gegaan, om te voelen of de deuren van de auto wel op slot waren.

Dergelijke dingen gebeuren gelukkig niet zo vaak meer.

Vroeger heette dat faalangst

Ik las laatst dat dit nu niet meer onder faalangst zou vallen, maar ja 30 jaar geleden nog wel. Met veel praten mindfulness (toen waren het ontspanningsoefeningen), ben ik er heel langzaam aan gaan wennen en werd het minder.

Anders denken

Ik heb er nog wel eens last van, maar ik heb geleerd om er anders over te denken. Wat is het ergste wat er kan gebeuren. Als ik de auto niet heb afgesloten, kunnen ze hem stelen. Klopt helemaal, maar ja het is een stuk blik en moet ik me daardoor laten leiden? Want ik wéét namelijk dat ik hem heb afgesloten, en mocht de hele kleine kans waarheid zijn dat het niet zo is, hoe groot is dan de kans dat men hier voor de deur gaat kijken of ik wel de deur van de auto op slot heb gedaan. En als ik de voordeur niet heb afgesloten kan een inbreker naar binnen. Klopt ook, maar we zijn met twee mannen in huis, en als de inbreker naar binnen wil kan hij dat toch wel

Of het voor andere ook zo werkt weet ik niet, maar voor mij in ieder geval wel. Ik ben in dolblij dat ik deze faalangst heb kunnen plaatsen, en voor een groot deel heb kunnen overwinnen. Zonder de faalangst is mijn leven weer een stukje makkelijker.

Geef een reactie