Houd a.u.b. aandacht voor ALLE slachtoffers van seksueelmisbruik

Ik begin me een beetje zorgen te maken over de aandacht die slachtoffers van seksueel misbruik krijgen waarvan de dader uit de familiekring, of vriendenkring komt.
Ik ben blij met alle aandacht die de #metoo beweging en de slachtoffers uit kerkelijke kringen krijgen.
Maar nog steeds blijkt dat de meeste daders van seksueel misbruik komen uit de familie en/of vriendenkring van het slachtoffer / ouders.

Op de website huiselijkgeweld.nl wordt het onderzoek ‘Ontucht voor de rechter’ uit 2016 aangehaald, waarin Nationaal Rapporteur Corinnne Dettmeijer schetst dat de dader van fysiek seksueel misbruik van kinderen meestal een bekende is van het slachtoffer: een familielid, vriend, of kennis.

op de website van huiselijkgeweld.nl staat oa:

In verreweg de meeste gevallen gaat het om een dader uit de eigen familie- vrienden- of kennissenkring van het slachtoffer. Misbruik door iemand die met kinderen werkt, zoals een docent, sportcoach of oppas komt zeker voor, maar vormt met 10 procent een minderheid. Het misbruik wordt het vaakst gepleegd door iemand die heel dichtbij het slachtoffer staat. Zo gaat het in maar liefst 36 procent van de gevallen om een familielid van het kind.

Het is niet mijn bedoeling om andere gevallen van misbruik minder belangrijk te maken / vinden.
Maar het begint een beetje er op te lijken dat de ene groep ondergesneeuwd gaat worden door de ander.

Ik werd zelf misbruikt door een vriend van de familie, dat was al heel moeilijk om te vertellen.
En was erg moeilijk voor mijn ouders. Een half jaar later gebeurde het nog eens, toen eenmalig en door iemand die nog dichterbij stond.
Dat laatste is iets wat ik nooit heb durven zeggen, en er is maar één persoon waar ik het ooit tegen verteld heb, en dat blijft zo.

Veel slachtoffers van misbruik vanuit de kerk hebben ter compensatie geld gekregen, en het is ze meer dan gegund. Beroemdheden hebben hun dader aan de schandpaal kunnen nagelen en naar buiten kunnen brengen wat hen is overkomen.
Maar slachtoffers van daders die heel dicht bij hen staan, blijven vaak in eenzaamheid achter. En worden vaak vele jaren misbruikt.
Het naar buiten brengen van dit misbruik heeft vaak grote gevolgen voor het familieleven. Mensen nemen gelijk aan dat een regisseur bv iemand misbruikt heeft, maar je eigen vader / broer / oom bijvoorbeeld, is vaak een veel moeilijkere situatie om te geloven.
Soms krijgen we zelfs de schuldvraag toebedeeld. Ook bij mij gebeurde het dat men vroeg, hoe ik het zolang heb kunnen laten gebeuren. Waarom heb je niets gezegd enz. Het is verschrikkelijk om ongewenst aangeraakt te worden op plaatsen waar het niet gewenst is, maar bedenk ook hoe het is om iedere nacht bang te zijn in je eigen bed, omdat je weet dat er elk moment een naaste binnen kan komen die je verkracht.

Laten we a.u.b. alle ontucht zaken in beeld houden, zodat ook diegene die niet door priesters, of regisseurs misbruikt, zijn maar door familie/kennissen, naar buiten kunnen/durven komen.

Geef een reactie