Kan je helen van seksueelmisbruik?

Nadat ik een gastblog heb geschreven op de site “Helen van seksueel misbruik”,  heb ik de link gedeeld op mijn Facebookpagina. Een vriendin heeft die link ook weer gedeeld, en op haar pagina werd gediscussieerd. De titel zorgde voor verwarring. De een heeft het er over dat je niet kan helen van seksueelmisbruik en een ander geeft weer aan wat iemand moet doen of niet moet doen om over het misbruik heen te komen. Natuurlijk werkt het voor iedereen anders. Wat voor de één perfect werkt, kan bij de ander juist helemaal verkeerd uitvallen.

Brandwond

Ik zie zelf het helen van seksueelmisbruik  als het helen van een brandwond.
Een brandwond heelt vaak langzaam, en het verband wisselen kan erg pijnlijk zijn. Maar in verloop van tijd heelt de wond, maar vaak blijft er een akelig litteken over. De huid rond dat litteken kan soms op een pijnlijke manier trekken. Dan zal er wat zalf op moeten die ingemasseerd moet worden. Op deze manier kan je een heel mooi leven hebben, ondanks een vervelend litteken.

Wat gebeurd is, is gebeurd

Zo zie ik het ook met het misbruik en de gevolgen die het voor mij hebben. Wat gebeurd is, is gebeurd. Niemand kan daar nog iets aan veranderen. Ook alles wat erna gebeurd is, zal altijd blijven. Maar hoe ik er nu mee omga kan ik wel zelf bepalen. Blijf ik er in mijn hoofd mee rond lopen, blijf ik het naar bovenhalen met therapieën?

Hoe ik er mee omga

Na veel therapieën is het mij nooit gelukt om er mee om te leren gaan zoals ik graag zou willen. Beseffen wat er gebeurd is, maar mijn leven zoals ik altijd geleefd heb door te zetten. Mijn korte lontje blijft bestaan, en het enige wat ik kan doen is de dingen die mij echt stress geven uit te bannen. Dat was best moeilijk omdat het wel de dingen waren die ik ook graag deed. Maar het kon niet anders. Ook ben ik ondertussen in een andere woning gaan wonen. Dat zijn voor mij hele goede beslissingen geweest. Zeker niet makkelijk, maar ik besef ook dat het niet anders kan.
Mijn leven is nu een stuk rustiger geworden en daardoor ikzelf ook.  Dat is ook de reden dat ik nu erover kan schrijven zonder dat ik er problemen van krijg. Natuurlijk besef ik ook dat ik nu in een wat makkelijker positie zit. We wonen met z’n tweeën en werken hoef ik niet meer. Dus dat is al een grote stressfactor die wegvalt.

Helen van seksueelmisbruik, maar niet vergeten.

Helen ja. Vergeten wat er met mij is gebeurd zeker niet. Er zijn vele jaren overheen gegaan voor ik besefte wat voor mij echt nodig was. Maar nu kan ik met het verleden leven. Ik kan zelfs een blogpagina schrijven over de dingen die ik voel, iets wat ik nooit had kunnen bedenken

 

Geef een reactie