Mens of dier meestal klopt een vooroordeel niet

Soms krijg ik wel eens het vooroordeel te horen, dat als je een hond uit een asiel haalt, je de ellende van een ander op je nek haalt. We hebben onze Luna nu een half jaartje. Een intens lieve hond, maar met een rugzakje.

Sterke band

Vanaf het eerste moment dat Luna en ik elkaar ontmoete, was er een band. Die band versterkte steeds meer, doordat ik iedere morgen alleen met haar ben. Ook dat vlak nadat ze bij ons kwam een renovatie startte heeft heeft daarin geholpen. De herrie en al die vreemde mensen over de vloer maakte dat ze steeds bij mij kwam om een veilig plekje te zoeken. Natuurlijk was ik er voor haar, en vele uren heb ik dan ook met haar op schoot gezeten. Het heeft onze band alleen maar versterkt.

Mensen schrikken van haar

Maar Luna komt veel vooroordelen tegen. Ze is eigenlijk het perfecte voorbeeld van hoe dat wij mensen omgaan met elkaar. Veel mensen schrikken namelijk in eerste instantie van Luna.
Ze is een Puggle, d.w.z. een mix van een Beagle en mopshond, hierdoor staat haar Luna vooroordelenonderkaak iets verder naar voren. Het effect is dat het soms lijkt of ze boos is. Ook is ze erg enthousiast, en blaft hard als ze mensen enthousiast wil begroeten, en dat is bijna altijd :-).
Gevolg van deze combinatie is dat mensen van haar schrikken, terwijl ze alleen maar wil zeggen dat ze blij is om je te zien.
Ook met spelen maakt ze enorm kabaal. Laatst was ik met haar aan het spelen boven, en kwam mijn partner kijken wat er aan de hand was. Ze gromt tijdens het spelen en maakt geluiden of dat ze boos is.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat ook ik er van schrok de eerste keer. Maar als je haar beter kent, weet je dat het haar manier van communiceren is.

Door het vuur

Doordat Luna deze gewoontes en dit koppie heeft, schrikt het veel mensen af. Ze ziet iemand, of een ander hond, en begint heel hard te blaffen, rent er na toe en blijft 2 meter ervoor staan, met een staart die flink staat te kwispelen. Helaas zien de mensen dat laatste niet en schrikken. Mensen hebben een vooroordeel over haar, en blijven daarmee soms op een afstand.
Als men het vooroordeel aan de kant zet, leren ze een hele lieve hond kennen, die voor je door het vuur zal gaan.

Door een vooroordeel missen we kansen.

Ik realiseerde me dat hetzelfde gebeurd met sommige mensen. Omdat hun gezicht ons niet aanstaat, omdat ze een rugzakje hebben, of misschien omdat ze op een andere manier praten als dat wij doen, hebben we gelijk een vooroordeel.
Net als met Luna laten we daar kansen liggen. We missen dan misschien een kans om fantastische mensen te leren kennen.

Ik ben nog maar eens door Luna met de neus op de feiten gedrukt, en zal me meer gaan openstellen naar andere, en niet gelijk op de eerste indruk oordelen.

Geef een reactie