Mijn hoofd is weer opgeruimd

Mijn hoofd is weer opgeruimd

Zo daar ben ik weer, terug van een blogpauze.
Even kon ik niet verder, was echt als de dood dat er weer een terugslag zou komen.

Flippen

Ik weet dat als ik negatieve reacties krijg, ik in moeilijke periodes gigantisch kan flippen. Dat hoeven helemaal geen aanvallen op mij te zijn of zo, maar ik kan het zelf heel snel als aanval zien. Een van mijn valkuilen, die ik heel moeilijk onder controle kan krijgen. Ik word dan boos, maar ook heel erg negatief over mijzelf.  Zit er 24 uur per dag mee, en slaap heel slecht. Niet alleen over dat ik “aangevallen” word, maar ook dat mijn mening dan niet goed genoeg zou zijn enz enz.

“Zie je wel”

Ik vond dat een kleine uitleg op Twitter hierover van een beetje fatsoen zou getuigen, niet verwachtend dat er dan ook gelijk een aantal mensen zouden ontvolgen. Ook dat gaf gelijk weer een kleine schok. Natuurlijk ken ik alle redenen bedenken waarom, en dat het niet belangrijk is, en dat het meer over hen zegt dan over mij, enz. Maar het “zie je wel” effect kwam hard binnen.

De neerwaartse spiraal

Er gebeurde zoveel waar ik over wilde schrijven, en dat heb ik ook wel gedaan, maar publiceren durfde ik niet. Dan gaan de dingen in mijn hoofd een eigen leven leiden, en kom ik in een neerwaartse spiraal. Elke andere mening zal dan bevestigen hoe waardeloos mijn mening is, en dat ik het (weer) helemaal verkeerd heb.
Wat ik win met het op dat moment niet publiceren is, dat ik me kan gaan concentreren op andere dingen. Ik ga dan dingen doen waar ik me goed bij voel, zoals bv veel wandelen met de hond. Als ik het wel zou publiceren is, de drang om te gaan kijken of er reacties zijn te groot.

Weglopen als oplossing

Ik besef dat het weglopen voor een probleem is, maar het is mijn oplossing.
Als er één ding is wat ik geleerd heb de laatste jaren, is het wel dat ik moet doen waar ik me goed bij voel. Te lang heb ik geprobeerd de raad van anderen op te volgen. Die goede raad komt  altijd op hetzelfde neer.

  • Je moet doorzetten dan verwerk je het pas
  • je moet leren praten over de dingen die je dwars zitten
  • Ik heb het verwerkt, dus kan jij het ook
  • Zet je eroverheen
  • Het is al 50 jaar geleden dat je bent misbruikt, laat het achter je
  • Ga de confrontatie aan.

Nee ik doe het zoals ik denk dat het bij me past. Als dingen te zwaar worden, trek ik me terug of ga uit de situatie tot ik het weer aankan.
Dat heb ik nu dus ook gedaan met bloggen, en het heeft heel goed gewerkt. Nu het weer rustiger is in mijn hoofd, kan ik ook weer gaan schrijven en publiceren.

 

Geef een reactie