open zijn op social media?

Ik denk niet dat er een duidelijk antwoord is op de vraag, of het verstandig is om open te zijn op social media.
Het zal er helemaal vanaf hangen in welke situatie je zit.

Ik en social media

Zoals op mijn hele blogpagina kan ik alleen voor mezelf spreken. Ik kan zeggen dat het voor mij goed is dingen van me af te schrijven, en dat te publiceren op een eigen blog. De reacties op bijvoorbeeld mijn Twitter, helpen mij soms een goede richting op te gaan. Maar eerlijkheid gebied ook te zeggen dat er soms reacties tussen zitten waar ik helemaal niets mee kan, of met negatieve opmerkingen of kritiek. Maar gelukkig zijn die maar schaars.

Niet alles

Ik denk dat ik alles wel voor mijzelf geregeld heb. Een huurhuis waar ik nooit meer weg wil.  Ook heb ik inmiddels de leeftijd dat ik niet meer een huis zal kopen. Mijn kinderen en naasten weten wat er met mij gebeurd is, en kennen mijn psychische problemen. Dus voor mij persoonlijk is het geen punt om hier op het internet open over mijzelf te schrijven. En laat ik eerlijk zijn, ook ik schrijf hier natuurlijk niet alles uit mijn leven. Ik weeg af wat ik wel en niet naar buiten wil brengen. Ik publiceer nooit gelijk mijn blog op het net, maar sla het eerst op zodat ik het de dag erna nog kan lezen. Dan beoordeel ik nog eens of het goed is om te publiceren.

Kinderen

Ik heb altijd veel rekening gehouden met mijn kinderen. Ik heb steeds mijn best gedaan, om hen niet in verlegenheid te brengen. Zij voor mij een belangrijke graadmeter, in wat ik allemaal wil doen op het internet. Door aan hen te denken, bescherm ik dus ook mezelf. Als ik iets wil posten op internet wat ik niet zeker weet of zij er wel mee eens zijn, stuur ik het eerst naar hen met de vraag of zij het goed vinden dat ik die tekst op internet zet. Het geeft mij een veilig gevoel te weten dat zij achter me staan. En dat wil ik nooit in gevaar brengen. Nu zij zelf kinderen hebben, zullen ze extra beseffen hoe belangrijk dat is als ouder.

Verzekeringen en/of werkgever

Maar buiten familie, vrienden en kennissen kan natuurlijk iedereen lezen wat ik hier schrijf. Als ik jonger zou zijn, zou ik zeker niet schrijven zoals ik nu doe.
Stel ik ben 30 jaar en

  • Ik wil een huis kopen. Ik moet dan een levensverzekering daarvoor afsluiten. Vele verzekeringen zullen de social media bekijken of ze iets over mij kunnen vinden. Als ze dan dit blog vinden, zal het risico er in zitten dat ik geen, of alleen een hele dure verzekering zou kunnen krijgen.
  • Of stel, ik zou de baan van mijn leven vinden, en de toekomstige werkgever vindt dit blog. Ik denk dat er dan op zijn minst wel enkele vragen gaan komen.
  • Of stel mijn huidige werkgever wil mij een promotie geven met meer verantwoordelijkheid, en hij leest deze pagina eerst

Zo maar wat voorbeelden waar je wel aan moet denken

“Bezint eer je begint”

Dus tegen iedereen die zo open wil gaan bloggen over zichzelf, wil ik zeggen: “bezint eer je begint”. Zet de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Doe het niet als je twijfelt, maar weet je zeker dat het voor jou goed is, hoop ik dat je net zo veel plezier in het schrijven zult hebben als ik.

 

Geef een reactie