schelden van tering homo is schadelijk !!!

Bij het lezen van het artikel Op de middelbare school hoor je de hele dag ‘tering homo!’  in het parool, moest ik terug denken aan een situatie van toen ik net uit de kast, en gescheiden was.

Huilen

Het zal zo’n 20 jaar geleden zijn.
Ik heb de kinderen het weekend en we hebben het erg gezellig met zijn drietjes. Op een gegeven moment zijn de kinderen naar tv aan het kijken, en ik even aan het afwassen.
Plots hoor ik mijn jongste dochter ( op dat moment 13 á 14 jaar oud ) huilen. Ik loop naar haar toe en vraag wat er aan de hand is.

Vieze homo

Dan vertelt ze, dat er op school een aantal jongens ruzie hadden. Over en weer werd er aan elkaar getrokken en gescholden voor vieze homo. Dat deed haar erg pijn. “Jij bent mijn vader en ben homo en er is niets vies aan” zegt ze.
Maar gelijk zit ze in een groot dilemma. Ze twijfelde, moet je die jongens er op aan spreken, en het risico lopen om zelf gepest te worden?  Of je mond houden, en een gevoel hebben dat je niet voor je mening uitkomt, en je vader niet verdedigt.
Als jonge tiener heeft ze voor het laatste gekozen, maar ze zit er enorm mee.

ze roepen maar wat

Ik heb toen, samen met haar oudere zus, met haar gepraat. Verteld dat het maar een scheldwoord is voor die jongeren. Ze roepen woorden in hun boosheid, zonder te weten wat het inhoud. De één roept mongool, waar je ook weer mensen pijn mee doet, en de ander homo. Zeker jongens van die leeftijd (en ik ook toen ik zo oud was) roepen maar wat. Zolang ze nog niet zeggen dat je vader een vieze homo is, kun je het gewoon naast je neer leggen.

Wat heb ik ze aangedaan

Voor haar was het gelukkig een geruststelling. Voor mij een hele pijnlijke situatie. Wat heb ik mijn kinderen toch aangedaan om uit de kast te komen? Ik heb ze in een zeer moeilijke situatie geplaatst. Niet alleen met een scheiding, wat al moeilijk genoeg is voor kinderen, maar ook nog het feit dat hun vader homo is. Waarom kon ik mijn mond niet houden ? Dan maar zelf ongelukkig, maar beter dan dat ik mijn kinderen opzadel met dergelijke problemen. Nu uiteindelijk zoveel jaren later, weet ik dat alles goed met ze gekomen is. Het zijn twee mooie volwassen vrouwen geworden, met goede relaties, en alles bij elkaar 3 fantastische kleinzoons.

Homo is een scheldwoord

Als ik dan zo’n artikel lees als in het parool afgelopen week, draait mijn hart toch weer een beetje om. Kinderen schelden namelijk met woorden die ze thuis horen, of ze horen het van vriendjes die het weer van volwassenen hebben.
Zolang wij als volwassenen nog het woord homo als scheldwoord zien, zal het ook niet veranderen.
Men kan nog steeds een bekeuring krijgen vanwege een belediging voor ambtenaar in functie, als je naar een agent homo roept. Je kan dan niet verwachten dat jongeren homo als een normaal woord gaan zien.
Zelfs in mijn therapie van driedaagse deeltijd gebeurde dat. En dat alleen omdat iemand dacht dat hij het woord homo hoorde, en daarvoor kreeg iemand een formele waarschuwing. (zie: mijn blog hierover).
Als ik dan aangaf dat ik het pijnlijk vond, en me gediscrimineerd voelde, kreeg ik te horen dat ik mijn mond moest houden. ( en dat in therapie)

Laten we als volwassenen iedereen in hun waarde laten, en onze kinderen uitleggen dat de scheldwoorden die ze gebruiken een ander heel veel pijn kan doen.

Geef een reactie