tinnitus, beter bekend als oorsuizen

Veel lees je tegenwoordig over tinnitus, beter bekend als oorsuizen. Een aantal jaren heb ik daar nu last van. Gelukkig heb ik geen piep in de oren, want dat lijkt me helemaal verschrikkelijk.
Ooit ben ik er mee naar een KNO arts geweest. Die heeft even gekeken, een gehoortestje gedaan, en dat was het. Sorry meneer u hebt altijd in een drukkerij gewerkt, dus altijd in de herrie, en dit is het gevolg. Er is niets aan te doen en je zal er mee moeten leren leven. Nu moet ik zeggen dat in de loop der tijd ik er wel aan gewend ben geraakt. Maar het moment dat alles stil is, als ik wil gaan slapen bv, of ik even mezelf afzonder om me op iets te concentreren komt het keihard binnen.

Remmende tram

Ik begrijp dat het geluid bij iedereen anders is. Ik las laatst van iemand die 24/7 het geluid van een remmende tram hoort. Nou dan zou ik ook helemaal gek worden ( als ik dat al niet was 😉 )
Nee mijn oorsuizen is een beetje zoals het geluid van de zee dat je vroeger hoorde als je en schelp aan je oor zette, of een beetje zoals je hoort ruizen op een radio tussen de zenders door. Het is irritant en vervelend, maar ik kan er aardig mee leven. Het probleem was in het begin, dat ik het vreselijk vond dat het nooit meer stil zou zijn. Daar verlang ik nog wel eens naar, gewoon helemaal niets. Maar ja allemaal beter als het geluid van een remmende tram in mijn hoofd.

Euthanasie

Ik las laats zelfs op internet, dat er iemand euthanasie gedaan had vanwege de tinnitus. En eerlijk gezegd kan ik het me best voorstellen. Als ik nu al baal van geruis in mijn oor, kan ik het me voorstellen hoe verschrikkelijk het is om veel meer gepiep en geknars continu te horen.

Omgevingsgeluid

Soms heb ik ook dat het omgevingsgeluid ineens keihard binnenkomt. De televisie of de kleinkinderen. Dan is het of men ineens in mijn oor staat te schreeuwen. Ook dit schijnt bij de tinnitus te horen. Wat ik zo lees hebben veel meer mensen daar ook last van.

Begrip

Misschien heb jij ook iemand in je omgeving die er last van heeft. Probeer er eens over te praten, wat hij/zij hoort en welke problemen diegene tegenkomt. Beter zal het niet worden, maar soms heb ook ik genoeg van de herrie in mijn oren, en zit ik vol met ergernis. Niet echt bevorderlijk met de psychische problemen die ik al heb. Vraagt, of zegt dan iemand plotseling, iets dan kan het wel voorkomen dat ik wat geïrriteerd overkom. Misschien dat dan de ander ook eens kan indenken dat het niet altijd makkelijk is, en een beetje begrip tonen.
Maar ik wil eigenlijk ook een kleine oproep doen aan iedereen die hetzelfde probleem heeft. Praat erover met je naaste. Vaak weten zij niet wat het is, en dat iemand er last van heeft. Als wij begrip willen hebben zullen we er ook open over moeten zijn.

Geef een reactie