Vuurwerk, generatiekloof en de jeugd van tegenwoordig

Wat is een generatiekloof toch een raar fenomeen. Zeker als het om vuurwerk gaat.
En dan heb ik het niet zozeer over de kloof tussen mij nu en de jeugd, maar meer tussen Mijzelf als jongeren en nu. Mijn vader had het over de jeugd van tegenwoordig zo’n 50 jaar geleden, en eigenlijk snap ik nu pas wat hij toen bedoelde.

Oudere generatie

Toen dacht ik dat oudere mensen zoals mijn vader, het allemaal niet begrepen en vreselijk ouderwets waren. Nu ik zelf bij de wat oudere generatie hoor, probeer ik dat steeds terug te halen om de jongeren van nu beter te begrijpen.
Neem alleen al het vuurwerk van nu. Ik erger mezelf aan de harde klappen. Ik kijk naar onze hond die zo bang is, en denk dan !@#$%^&*.
Gelijkertijd denk ik terug toen ik zelf jong was.

Kanonslagen

Nee wij staken geen cobra’s af. Niet omdat we daar te verstandig voor waren, of omdat mensen en dieren daar last van hadden. Nee hoor, heel gewoon omdat ze er niet waren. Wij hadden rotjes, en kanonslagen.
Levens gevaarlijk werd er toen al gezegd. Maar we wilde heel graag hardere klappen, dus bonden we die kanonslagen aan elkaar om de klap zo hard mogelijk te laten klinken.

Jongeren en grenzen zoeken

Mijn ouders vonden het maar niets, het was gevaarlijk en iedereen schrikt zich kapot. Maar alleen daarom al was het voor ons prachtig. Dat de huisdieren er ontzettend bang voor zijn, kwam helemaal niet in ons op.
Als jongeren zoek je je grenzen op, en als je ouders het niet zien zitten is het des te interessanter.
Ondanks dat ik helemaal niet blij ben met die enorme klappen, en baal als een stekker als ik met de hond loop, dat er weer een klap valt waardoor ze zo snel mogelijk naar huis wil, begrijp ik de lol van de jeugd wel die laatste paar dagen in het jaar.

Cobra’s en volwassenen

Wat ik veel minder begrijp is de volwassenen die zo nodig die cobra’s afsteken. Dan vraag ik me echt af wat er in zo iemand omgaat. Siervuurwerk kan ik begrijpen, maar zoals van de week een man va in de 30 die overlijd door zwaar vuurwerk af te steken.
Verschrikkelijk voor hem en zijn familie. Ik denk dan wel, wat bezielt zo iemand. Een berg geld uitgeven waar je hard voor moet werken, en alleen voor een harde boem dat ook nog eens gevaarlijk is.

De generatiekloof speelt bij mij ook zeker, maar als je probeert te kijken naar jezelf toen je jong was, dan begrijp je als geen ander “de jeugd van tegenwoordig”

 

Geef een reactie