Waarom moeten wij overal iets van vinden?

De Amsterdam canalparade was gisteren weer, en dat roept weer veel reacties op. Zowel positief als negatief. Maar waarom moeten wij altijd overal iets van vinden. Honderdduizenden mensen genieten ieder jaar weer van de boten en de mensen die op de boten hun vrijheid vieren om te mogen zijnĀ  wie ze zijn. Het bloot ( waar veel mensen zich aan stoorde in de beginjaren van de parade ) is zo goed als weg dus die klacht is al weg genomen. Toch zijn er nog heel veel mensen die zich storen aan het feit dat er veel extravagante boten zijn met extravagante mensen. En moet dat dan allemaal ? Ja mensen dat moet allemaal. De wereld bestaat nu eenmaal niet uit huisje boompje beestje.. Er zijn heel veel anderen manieren van leven, en die hebben allemaal recht om te laten zien wie ze zijn. Zolang het nog discussie punten zijn, is het giga nodig om te laten zien dat men bestaat, en dat men mag bestaan. Zolang er nog mensen zijn die oordelen en veroordelen is het nodig te laten zien dat we er zijn. Ik hoor en/of lees nog wel eens dat in mijn kring homo’s klagen over de parade. Het zou schadelijk voor de emancipatie zijn, en men kan zich niet in vinden wat er allemaal te zien is. Nou ten eerste is het allang geen echte Gayparade meer, maar een parade van heel veel verschillende soorten mensen. Op de reportage van AT5 had men het steeds over de pridecomunity. Dat lijkt me een hele goede naam. Een parade van mensen die trots durven te laten zien wie ze werkelijk zijn. Heb ik dan helemaal niets negatiefs over de GayPride in Amsterdam. Jawel hoor. Er is best enige vorm van kritiek. Ten eerste vind ik het jammer dat, ondanks dat de pride een hele week is, er eigenlijk vanuit de media alleen belangstelling is voor de Canalparade. Maar ook de Canalparade mist in mijn ogen soms de plank. Teveel mensen komen alleen voor het feest, en missen daardoor soms de belangrijke boodschappen die er zijn op sommige boten.
  • Ik zie bv de eerste echte prins die uitkomt voor zijn geaardheid. En dan niet een royal uit de westerse wereld, maar uit India. Hoeveel feestvierders zullen hem gezien hebben en gerealiseerd hebben wat de man doorstaan heeft toen hij uit de kast kwam
  • Of de boot met gay en lesbische mensen uit Iran. Die herkenbaar op de boot stonden, ondanks de risico’s die zij lopen als ze terug zouden gaan naar hun land, maar ook de risico’s die er zijn voor familie bv.
  • De Poz&Proud boot (homomannen met hiv). Hoeveel lef moet je hebben om op nationale tv te laten zien dat je HIV besmet bent.
En zo waren er nog veel meer boten met een heel speciale boodschap. En werkelijk.. de hele Prideweek is super noodzakelijk, zeker in deze tijd waar de intolerantie in Nederland weer steeds meer de kop op steekt. En wil je het niet zien, dan blijf je lekker thuis en doet je ding zoals jij het wil.

Zoals Ellie Lust op tv zei,

De enige intolerantie die ik heb is tegen mensen die intolerant zijn.

Wie ben jij om iets te vinden van een ander.

Laat iedereen in zijn waarde en laat hem/haar zijn wie hij/zij is.

Geef een reactie