Heb jij, of een bekende zelfmoord gedachtes ?

zelfmoordpreventieuit de trance

Het was juli 2010. Ik lijk in een soort van trance te hebben gezeten, want ineens zie ik alle medicijnen voor me op het bureau liggen. Op de monitor van de pc zie ik dat ik op internet aan het kijken ben of ik met die medicijnen een eind aan mijn leven kan maken. In de Google lijst die ik op de monitor zie staan staat ook de site van 113.nl. Er staat dat als je hulp nodig hebt je altijd het nummer 0900-0113 kan bellen. Automatisch pak ik de telefoon en bel het nummer.

een vriendelijke stem

Een stem van een vriendelijke jongeman antwoord aan de andere kant van de lijn. Hij vraagt niet naar mijn naam, maar waarmee hij mij misschien zou kunnen helpen. Geduldig luistert hij naar mijn verhaal. Hij geeft me het gevoel dat ik serieus word genomen, en langzaam word ik wat rustiger. Ik krijg het gevoel dat hij mij niet veroordeelt, maar mij begrijpt.  Door zijn vragen en mijn antwoorden erop, krijg ik ook wat meer inzicht in mijn doodswens. Het is niet het faillissement, maar door het faillissement, en de plotselinge vrije tijd die ontstond, kwamen veel dingen uit het verleden keihard naar binnen. Onder anderen door dit gesprek ben ik weer hulp gaan zoeken via de huisarts.

nieuwe campagne

Op dit moment heeft 113.nl een nieuwe campagne. Deze campagne houdt in, dat men kan vragen aan iemand of hij ooit aan zelfmoord gedacht heeft. Ik heb ervaren hoe belangrijk het is dingen bespreekbaar te maken. Ik hoop dat veel mensen op de site van 113.nl. gaan kijken, en gaan lezen welke vragen je wel en niet kan stellen als je vermoed dat iemand het zo moeilijk heeft. Ook staan er wat tips hoe je kan zien dat er bij iemand kans is dat hij problemen heeft.

kijk eens op 113.nl

Er moet ook veel meer duidelijkheid komen naar mijn gevoel over suïcidaal gedrag. Ik zag laatst weer bij de telegraaf een filmpje, waarin werd verteld dat als men over zelfmoord praat het alleen maar is om aandacht te trekken. Er werd gewoon keihard verteld, dat als iemand zegt zichzelf iets aan te willen doen, dat alleen zegt om aandacht te trekken en het niet werkelijk doet. Maar op de site van 113.nl staat dat veel mensen die zelfmoord plegen, dit van te voren al hebben aangegeven. Dus die fabel moet zo snel mogelijk ontkracht worden.

Vraag raad en hulp

Kamp jij zelf met suïcidale gedachtes, of ken je iemand waarvan je weet of vermoed dat diegene suïcidaal is of kan zijn, bel als je blieft naar 0900-0113. Zij staan 24/7 klaar om je te helpen. Ze hebben mij waanzinnig geholpen!!

Geef een reactie